Knygnešių pėdomis

Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-04-05

Kovo 16-ąją minime Knygnešio dieną. Šia proga gimnazijos bibliotekoje buvo surengta knygų paroda „Knygnešių pėdomis“, kurioje pristatyti įvairūs knygnešystės tematikai skirti leidiniai – informaciniai žinynai, istorinės, atsiminimų knygos; ekrane buvo rodoma virtuali paroda, pasakojanti apie knygnešius ir jų veiklą, o kovo 15-ąją vyko renginys, kuriame dalyvavo 5 d klasės mokiniai ir jų lietuvių kalbos mokytoja Regina Vilkelienė.

Moksleiviai pasižiūrėjo animuotą filmuką apie lietuviškos spaudos draudimo ir tautinio atgimimo laikus, taip pat interaktyvų muzikinį filmą „Knygnešio kelias“, kurį žiūrėdami patys galėjo valdyti, kokią istorijos pusę nori matyti – knygnešio, slapčia gabenančio knygas, ar jį pagauti siekiančio žandaro. Peržiūrėję filmus, penktokai atsakė į keletą klausimų, pasidalijo savo mintimis, ko jie galėtų pasimokyti iš knygnešių, po to atliko dar keletą papildomų užduočių. Vieni, susiskirstę komandomis, varžėsi, kurie pirmieji sudės „Paminklo knygnešiui“ dėlionę, kiti – išsirinkę iš parodos jiems labiausiai patikusius leidinius, pristatė juos savo klasės draugams.

Renginį užbaigė trumpas improvizuotas žaidimas „Žandarai ir knygnešiai“. Knygnešių vaidmenį atlikusios bibliotekininkės paslėpė bibliotekoje ryšulėlį, kurį moksleiviai, atlikę žandarų vaidmenį, turėjo surasti. Paieška ilgai neužtruko – džiuto maišelis buvo greitai surastas vienoje iš knygų lentynų, o jame rastos dovanėlės išdalytos visiems renginio dalyviams. Tokia interaktyvi ir improvizuota kelionė knygnešių pėdomis suteikė moksleiviams ne tik naujų žinių ir informacinių įgūdžių, bet ir gerų emocijų.

Bibliotekos inf.