Šiandien – saugesnio interneto diena!

Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-02-06

Vasario 6 dieną minima saugesnio interneto diena. Siekiama atkreipti visuomenės ir vaikų dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius bei skatinti saugesnį naudojimąsi internetu

Be interneto nebeįsivaizduojame savo kasdienybės – naujausiais statistikos bendrovės „Statista“ duomenimis, internetu naudojasi 90 proc. Europos gyventojų, kurių didžiąją dalį sudaro jaunimas nuo 16-24 m. amžiaus. Tyrimai taip pat rodo, kad maždaug vienas iš trijų interneto vartotojų yra vaikas – naudodami įvairius įrenginius skaitmeninėje erdvėje jie žaidžia žaidimus bei naršo socialiniuose tinkluose.

Šalia naudingų dalykų virtualioje erdvėje susiduriame ir su pavojais – auga sukčiavimo internetu mastai, paspaudę netinkamą nuorodą vartotojai lengvai gali užkrėsti įrenginį ir nutekinti svarbią asmeninę informaciją, skaitmeninėje erdvėje taip pat plinta nepilnamečiams žalingas turinys, apimantis patyčias, pornografiją, rasinės ir tautinės neapykantos kurstymą, smurtą, seksualinio išnaudojimo vaizdus.

Vaikai yra ypač jautri interneto auditorija, todėl tėvų, globėjų ir ugdymo įstaigų specialistų – pareiga yra suteikti žinių apie galimas grėsmes, mokyti, kaip nuo jų apsisaugoti, kadangi tai gali turėti neigiamą poveikį fizinei ir psichologinei būsenai ar netgi kelti grėsmę gyvybei.

Daug naudingos informacijos tėvams ir globėjams paspaudus nuorodą Žr. čia

Socialinė pedagogė Jolita Trapulionienė
Psichologė Ingrida Nadieždinienė